Föreläsare 2019

Adventure Stage

Föreläsare

Här presenterar vi de föreläsare som kommer att hålla föredrag på Adventure Stage. För mer information och tider för föreläsningarna se Programmet i huvudmenyn. 

Renata Chlumska

Den första föreläsningen heter Risktagare eller säkerhetsberoende och handlar om hur Renata ser på de faror hon utsätter sig för på sina expeditioner och hur hon tänker kring säkerhet.

Den andra håller hon tillsammans med Maria Söderberg och Thea Persson. Renata berättar om vandring i Arjeplogsfjällen och Top of Arjeplog.

Fredrika Ek

Årets europeiska och svenska äventyrare Fredrika Ek berättar den fängslande sagan om soloäventyret runt jorden. Hennes 1042 dagar långa cykelexpeditionen blev den längsta i svensk historia och en vi sent ska glömma. Med trollbindande foton och ord målar hon upp mötena med människor, drömmen som gick i uppfyllelse och kampen för att alla flickor ska ges chansen att förverkliga sin. Boken om det stora äventyret lanseras lagom till årets Explore!

Björn Persson

En av Sveriges främsta naturfotografer är en del av Explore och föreläser om sina resor och sin dokumentation av världens vildmark. Lagom till Explore kommer Björn att ha avslutat sin senaste resa som gått till Antarktis. Vi kommer även att presentera ett urval av Björns verk i en fotoutställning unik för Explore.

Tomas Jansson

Dykaren och undervattensfotografen Tomas Jansson visar bilder och berättar om spännande möten med sina favoriter framför kameran: hajar, valar och krokodiler.

Mathias Burestam

Mathias Burestam är utbildad fjälledare och arbetar som skidguide för resebolaget Xtravel. Att guida människor till häftiga upplevelser kräver mer än lokal kännedom på berget. Det är viktigt att kunna hantera en grupp människor på ett professionellt sätt i alla lägen för att alla ska få en bra och säker dag. Vi kommer gå igenom ett antal psykologiska faktorer som påverkar vårt beslutsfattande och hur man kan undvika fallgroparna.