Hjorth tältar på taket

"Våga prova och tänka annorlunda" - Fredrik Hjorth om urban camping

Fredrik Hjorth är expert på näräventyr i stadsmiljö, parker och i närområden. Givetvis är han ute på längre turer men just enkelheten i att bara ta sig ut en kväll för att tälta för att sedan byta läger nästa morgon eller åka direkt till jobbet väcker mångas nyfikenhet. Inför årets Explore Outdoor passade Fredrik på att tälta på Scandic Talks tak, precis bredvid Stockholmsmässa. Han kommer också att föreläsa under mässan. Föreläsningen kommer att svarar på frågorna: Vad har Fredrik med sig i ryggsäcken? Vad ska en tänka på? Och går det verkligen att torka tältet på jobbet? Kom och lyssna på Fredriks erfarenheter och inspireras till att ge dig ut mitt i veckan och njut av natur och närmiljö på ett nytt sätt.

Hur var det att tälta på Scandic Talks tak?
- En annorlunda upplevelse helt klart! Kallt, härligt väder och 19 våningar upp ger ju en klart annorlunda utsikt när en tittar ut på morgonen. Underlaget är helt klart jämnare än ute i naturen! Sen är ju det en klart lyxig fördel att få äta hotellfrukost istället för frystorkat på morgonen. 

Vad är skillnaden på urban camping och campa i naturen?
- Urban camping är en klart annorlunda men samtidigt en häftig upplevelse. Att upptäcka stadsmiljön uppifrån taken ger helt nya perspektiv. Det ersätter självklart inte att vara ute i naturen, men det här med att våga göra annorlunda saker och ställa frågan ”varför inte?” är det som gör urban camping speciellt. 

Vad är dina bästa tips för urban campning?
- Det som är viktigast är att få tillåtelse av fastighetsägaren och respektera de säkerhetsrutiner som finns. Tänk också igenom tält och utrustning då det är annorlunda. Testa att slå upp tältet på hårt underlag och gärna med blåst. Jag använder en kombination av vikter i tältet och att surra fast det i fästpunkter (tältpinnar fungerar dåligt..). Man kan packa i både ryggsäck men också i större plastkassar som när man är ute med kanot eller kajak. Öronproppar är ett måste om man sover i trafikerade områden. 
 
Vad är dins bästa tips för att tälta i naturen?
- Jag kommer berätta om detta på Exlore Outdoor och visa vad jag har med mig. Men dubbla liggunderlag - ett uppblåsbart och ett i cellplast - det blir skönare att sova på, ger mer isolering och går det uppblåsbara sönder så sover en inte direkt på marken. Ha ett tält med bra sitthöjd så du slipper sitta böjd hela tiden och ha med en termos med hett vatten till morgonkaffet eller teet. 
 
Vad är dina bästa tips för att hitta det spontana äventyret?
Våga prova och tänka annorlunda. Gå 10 steg från promenadstråken och se på platsen med nya ögon när du letar möjlig tältplats. Glöm inte att titta uppåt! Det finns många fina platser 5 eller 10 meter upp. Ha en färdig packning klar för att bara ta med ut. Och ha framförallt roligt!