Erik Hansson natursidan.se

"Det som jag tror är allra viktigast är att få fler att skapa en relation med naturen, att fler blir mer engagerade"

Erik Hansson kommer till Explore Outdoor för att berätta om sin succébok Upplevelser i Stockholms natur. Vi passade på att ställa lite frågor till honom om boken och naturen i allmänhet.

Berätta om boken Upplevelser i Stockholms natur som du och dina medförfattare, Vide Ohlin och Oliver Karlöf, har skrivit.
- Den släpptes hösten 2018 och är till för både nybörjare och de som har mer erfarenhet av naturen. Första delen är lite mer en nybörjarguide med information om allt från fågelskådning och svampplockning till hur man spårar däggdjur och naturfotografering. Vi ger tips på olika platser där man kan se många fåglar och bra platser att hitta vissa växter och så vidare. 

- I den andra delen av boken nämner vi runt 100 platser runt Stockholm och går in närmare på 27 av dem. Där finns noggrannare guider med illustrationer och kartor. Vi har med höjdpunkter från platserna, saker man bör tänka på och vad man inte får missa. 

- Det är en guide över all fin natur i Stockholm helt enkelt – som är närmare än många kanske tror. 
 
Vad var inspirationen bakom boken?
- Vi ansåg att det saknades en bok som tilltalar den breda allmänheten och som är lättillgänglig för alla. Det finns äldre böcker med mycket text men vi ville göra en bok som inspirerar med bilder och kartor. 

- Många av de områden som vi skriver om hade antagligen inte funnits kvar om det inte hade funnits eldsjälar – både privatpersoner och föreningar – som har kämpat för att behålla de vackra naturplatserna och inte låtit dem bli bostäder eller köpcentrum. Boken är en hyllning till dem. 
 
Vilken respons har ni fått på boken?
- Det var varit väldigt positiv respons på boken. Vi har fått väldigt bra recensioner men det är minst lika roligt att höra från privatpersoner som har läst boken. Det är så kul när folk visar bilder från de platser vi har tipsat om. 

- Jag måste också tillägga att det aldrig hade varit möjligt att skriva boken utan hjälp från alla duktiga experter och fotografer som vi har samarbetat med. 
 
Vilken plats är din favorit?
- Jag måste nog säga Nackareservatet som ligger söder om stan. Det finns olika aspekter som är intressanta på den platsen. Det är Sveriges mest välbesökta naturreservat, men eftersom det är stort kan man fortfarande få vara helt själv om man lämnar stigarna och kommer på udda tider.

- Det är kul att ha ett ställe som man känner väl så att man vet när man kan se vissa fåglar, växter och vart svampen finns. Men samtidigt upptäcker jag ständigt nya saker där. 
 
Berätta om Natursidan.se som du är chefredaktör för.
- Jag har drivit sidan i 6 år nu. Det är en hemsida med nyheter och guider om naturen. Det är allt från nya grejer som händer men också instruktioner hur man gör en bra fågelmatning eller hur man känner igen olika mossor och knoppar på träd. Det publiceras även en och annan intervju med intressanta naturprofiler. Den uppdateras dagligen och har över en halv miljon besökare om året.
 
Vad är syftet med sidan?
- Syftet är att sprida intresse för naturen. Det är otroligt roligt att hjälpa folk hitta nya intressen, men också att ge naturen en välbehövlig röst och berätta om de hot den står inför både här hemma och ute i världen. 
 
Vad ska du föreläsa om på Explore Outdoor?
- På Explore Outdoor ska jag prata om boken och berätta om de olika platserna. Jag och min kollega kommer också berätta vad vi har kommit underfund med medan vi skrev boken. 
 
Varför är det viktigt att inspirera och informera om naturen?
- Jag anser att det finns en del kunskapsbrist om vår vackra natur och vissa har en tröskel att komma över för att förstå att naturen är till för dem. Det kan vara svårt att ha koll på vart man ska ta sig och när - vilka årstider som är bäst för olika aktiviteter och så vidare. 

- Det som jag tror är allra viktigast är att få fler att skapa en relation med naturen, att fler blir mer engagerade. Om vi har fler som bryr sig kommer det också vara fler som kan stå upp för vår sköra natur och miljö när det behövs. Det finns även forskning som visar att man mår mycket bättre av att vistas ute – så det är också viktigt. 

 

Missa inte Erik Hanssons föreläsning på Explore Outdoor 22-24 mars!